İngiliz babalar yaşadı
DIŞ HABERLER SERVİSİ
''Öyle 1 yasa yürürlüğe konuluyorki doğumları arttıracak'' başlığıyla Milliyet anasayfasında bugün okuduğum haber planlanan demografik siyasi kararın gündeme düştüğünü gösterir.
İNGİLTERE’DE çocuk sahibi olan erkeklere 6 ay babalık izni kullanma hakkı tanınacak. Eşitlik Bakanı Harriet Harman’ın hazırladığı planla bebeğin annesi işe döndükten sonra bebeğin babasına, altı ay babalık izni verilecek. Ayrıca annenin hakkı olan dokuz aylık annelik izninin son üç ayında belli bir maaşla evde kalıp bebeğe bakabilecekler. Hükümet bunun üzerine üç ay da ücretsiz izin hakkı veriyor. Ülkede halen babalık izni iki hafta. Bu değişiklik gelecek yıl nisandan itibaren uygulanacak.
Eylül 2003'te Değişimin Coğrafyası başlığı altında 6 sayfalık araştırma sonuçlarını okuduğumda Londra için verilen sıfır durgunluk değerinin şaşkınlığını hatırlattı bu haber bana, neyseki Harman'ı plan hazırlılığına götürecek öteki etken bileşkeleri; kadın ve erkek eşitliği ya da Avrupa da değişen toplum yapısında babanın ev içindeki rolünü kuvvetlendirmeyle sağlanacak çalışan annelere verilen destek olmasıyla 1likte Londra'nın durağanlığına getirdiği çözüm takdirlik.
Değişimin Coğrafyası
Yeni Sınırlar
20. yüzyılın başında, dünya nüfusunun % 10’u kentlerde yaşıyordu. 2010 yılında, dünya nüfusunun yarısı kentlerde yaşıyor olacak. 2015 yılında, nüfusu beş milyonun üzerinde anakentlerin sayısı 58’i bulacak. Bu kentlerin 48’i,
gelişmekte olan ülkelerde yer alacak. Bugün en hızlı gelişenler, Bombay, Lagos ve Dhaka gibi düşük profilli kentler;
Londra, Osaka ve Detroit gibi geleneksel, çok büyük anakentlerin gelişmesiyse durdu.
Dünya nüfusu her 60 dakikada bir değişiyor. Göçler, doğumlar ve ölümler... Haritada, dünyanın en hızlı gelişen ve
en hızlı gerileyen kentlerinde her saat başı gerçekleşen nüfus artışı ya da azalma gösteriliyor. (Kaynak: Birleşmiş Milletler Nüfus Dairesi)
Haritadaki kentler:
Madrid -3
Londra 0
Philadelphia -1
Detroit -2
Mexico City +31
Los Angeles +20
Lima +18
Sao Paolo +33
Lagos +45
Bombay +43
Kalküta +25
Bangkok +12
Jakarta +38
Manila +23
Tokyo +16
Şangay -5
Seul -7
Dhaka +67
Delhi +48
Karaçi +33
Osaka 0
Ruhr Vadisi -3
Moskova -5
Milan -3
İstanbul +28
Kaynak:
"The New World. 30 Spaces For the 21st Century".
Ed. Rem Koolhaas. Wired, Haziran 2003
Bilim ve Teknik Aslı Zülal Eylül 2003
http://www.milliyet.com.tr/ingiliz-babalar-yasadi/yasam/sondakika/29.01.2010/1192216/default.htm
0 yorum:
Yorum Gönder